SVAR: Ligesom resten af Danmark blev Bornholm besat af Tyskland den 9. april 1940. Ved slutningen af krigen nærmede sovjetiske styrker sig. Øens tyske garnison nægtede at overgive sig, da hærføreren Gerhard von Kamptz havde fået ordre til ikke at kapitulere til andre end vestmagterne.
I løbet af det allersidste døgn med kampe i Europa, den 7.–8 maj 1945, bombarderede sovjetiske fly øen. Tusindvis af huse blev ødelagt i disse raids på Rønne og Nexø, som fandt sted samtidig med, at befrielsen fra den tyske besættelse blev fejret i resten af Danmark.
Den 9. maj gik sovjetiske tropper i land på øen. Inden for kort tid overgav garnisonens 12 000 tyskere sig. Besætterne blev på Bornholm indtil april 1946. Den strategiske beliggenhed i Østersøen var en vigtig årsag til, at den sovjetiske ledelse ikke ville give slip på øen.
Da besættelsen blev ophævet, gjorde ledelsen i Moskva det klart, at kun danske trop-per måtte udstationeres på Bornholm – alt andet ville blive betragtet som en krigserklæring mod Sovjet. Under Den Kolde Krig blev der derfor ikke udstationeret soldater fra andre Natolande på øen.
Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på red@altomhistorie.dk!