Clik here to view.

Enevældskongen Frederik 3.
SVAR: Ser man på et kort over Skandinavien, kan det undre, at Bornholm, der ligger så tæt på Sverige, er en del af Danmark. Ser man derimod på et gammelt kort over Danmark, hvor Skåne, Halland og Blekinge også var en del af det danske rige, bliver det helt naturligt, at Bornholm også er inkluderet.
Efter nogle katastrofale krigsnederlag til svenskerne 1657–58 måtte Danmark ved Roskildefreden 1658 afstå alle de skånske landskaber, inkl. Bornholm. Det var en bitter pille at sluge, og krigshandlingerne blev snart genoptaget. I december 1658 befriede en gruppe bornholmere sig selv ved at slå den svenske gesandt ihjel og efterfølgende overdrage øen til Frederik 3. Ved fredsforhandlingerne i 1660 satte kongen hårdt mod hårdt for at belønne sine loyale undersåtter på Bornholm, og øen forblev en del af Danmark.
Da Bornholm i 1945 oplevede at blive bombet og besat af Sovjetunionen, mens resten af Danmark fejrede friheden, gav det skår i den bornholmske samhørighedsfølelse. En efterfølgende økonomisk afmatning og befolkningsflugt fra øen forstærkede bornholmernes utilfredshed med Danmark og førte til dannelsen af det lille politiske parti Bornholms Selvstyre. Ved det sidste kommunalvalg fik partiet 0,7 procent af stemmerne.
Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på red@altomhistorie.dk!